Снимка: Reuters

Черен дим се издигна тази вечер от комина на Сикстинската капела, сигнализирайки, че римокатолическите кардинали не са избрали нов папа при първото гласуване по време на тайния им конклав, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Черният дим бе видян от хиляди вярващи, събрали се на площад "Свети Петър".

Той означава, че 115-те кардинали-избиратели ще проведат нов кръг на гласуване утре сутринта. Те ще останат затворени зад средновековните стени на Ватикана, докато не изберат приемник на папа Бенедикт Шестнадесети, който се оттегли внезапно миналия месец.

Ако след три дни на избори няма папа, гласуването временно се прекратява и кардиналите се отдават на молитви, а после започва нова серия от гласувания.

Още по темата
Сега очакванията са за кратък конклав. От 1903 г. нито един конклав не е продължавал повече от пет дни. Бенедикт Шестнайсети беше избран през 2005 г. след четири гласувания.

Когато кардиналите решат, с мнозинство от две-трети, кой да бъде следващия понтифик, от самоделния комин над Сикстинската капела ще се издигне бял дим и камбаните на базиликата "Свети Петър" ще забият тържествено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase