Поискаха референдум за излизане на Франция от ЕС. Снимка: архив, Reuters

Лидерката на френската крайнодясна партия Национален фронт Марин льо Пен призова френския президент Франсоа Оланд да организира референдум за излизането на Франция от Европейския съюз, предаде Франс прес, цитирана от електронното издание на в. "Фигаро".

Според Льо Пен референдумът трябва да се организира през януари 2014 г.

Призивът беше отправен след заседание на Националния съвет на НФ, състояло се вчера вечерта в Севр.

 "Ние призоваваме избирателите да гласуват на този референдум за излизане на Франция от ЕС, освен ако френското правителство не успее междувременно да започне стабилни преговори и да получи гаранции за извършването на четири основни реформи", каза Марин Льо Пен.

Четирите реформи са организирано завръщане към националните валути, разпускане на Шенгенската зона, разрешаване на така наречения икономически патриотизъм и връщането на протекционизма, както и отдаване на преимущество на националното право над европейското законодателство.

Льо Пен обаче подчерта, че не вярва, че френското правителство иска или може да постигне резултати по тези четири основни реформи.

Лидерката на НФ предупреди, че ако призивът за референдум не бъде удовлетворен, то тогава европейските парламентарни избори през 2014 г. ще се превърнат в своеобразен референдум за френското членство в ЕС.

Марин льо Пен подчерта, че през януари 2014 г. Франция ще бъде на кръстопът, изправена пред изчезването на границите, пред мерките за икономии и пред заличаването на всички защити.

Льо Пен, която е и депутат в Европейския парламент, няколко пъти в миналото настояваше за подобен референдум и изтъкваше, че влизането на България и Румъния в Шенгенската зона ще представлява опасност, ако на това влизане не бъдат наложени някакви лимити, припомня електронното издание на в. "Фигаро", цитирано от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase