Стрелецът от Нютаун вероятно се е състезавал на ум с Брайвик. Снимка: архив, Булфото

Адам Ланза, който застреля 20 деца и 6 възрастни в училище в американския щат Кънектикът през декември, е искал да убие повече хора от норвежеца Андерш Брайвик, отнел живота на 77 души през 2011 г., съобщи Ройтерс.

Според телевизия Си Би Ес, която се позовава на неназовани източници от правоприлагащите органи, Ланза е виждал себе си в пряко съперничество с Брайвик.

Според служители, запознати с разследването на стрелбата в Нютаун, Ланза е избрал да атакува местното начално училище, защото е преценил, че то е най-лесната мишена, където има най-голямо струпване на хора.

Полицейски говорител в Кънектикът отхвърли информацията като неточна спекулация. "Историята на Си Би Ес е безпочвена. Не сме установили мотив. Това е неточно", заяви той.

В информацията на Си Би Ес не се посочва как следователите са разбрали за желанието на Ланза да се надпреварва с Брайвик.Стрелецът от Нютаун също е бил мотивиран от видеоигри с насилие и е прекарвал часове наред в подобни занимания, усъвършенствайки стрелковите си умения пред компютъра, заяви Си Би Ес.

Според телевизията доказателствата показват, че при стрелбата в училището Ланза вероятно е разигравал в ума си въображаема игра и при всеки убит човек е отбелязвал своеобразни точки, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase