21 250 българи и румънци отиват всяка година във Великобритания, за да се включат в прибирането на реколтата. Снимка: архив, Reuters

Британското правителство е подложено на натиск да пусне в страната работници имигранти от Русия, Украйна и Турция след предстоящото от 1 януари догодина отпадане на трудовите ограничения за българите и румънците, съобщава вестник "Файненшъл таймс".

Националният фермерски съюз предлага издаването на временни визи за работници извън Европейския съюз с цел компенсиране на прогнозирания недостиг на берачи на плодове. Очакванията са, че броят на сезонните работници от България и Румъния във Великобритания ще намалее от догодина, тъй като гражданите на двете най-нови страни членки на ЕС ще имат право да кандидатстват за по-високо квалифицирани работни места.

Още по темата

В момента 21 250 българи и румънци идват всяка година със специални трудови визи във Великобритания, за да се включат в прибирането на реколтата. На гражданите на двете страни се пада дял от малко повече от една трета от работната ръка в сектора, който носи ежегодно 3 милиарда лири стерлинги (близо 3,57 милиарда евро).

Проучване, представено миналата седмица на британското правителство от Националния фермерски съюз, е установило, че четири временни работни позиции на имигранти в страната поддържат едно място на пълен работен ден за британец, пише БТА.

Британското министерство на външните работи пък е поръчало на Националния институт за икономически и социални изследвания да направи независимо проучване колко българи и румънци ще се установят в страната след отпадането на трудовите ограничения за гражданите на двете най-нови държави членки на Европейския съюз на 1 януари догодина, съобщава вестник "Файненшъл таймс".

Според представители на властите резултатите от изследването ще бъдат публикувани скоро. Цитираните източници омаловажиха намеците, че британският министър на външните работи Уилям Хейг е "навлязъл в територията" на своята колега на вътрешните работи Тереза Мей, като обясниха, че Форин офис е поръчал проучването, тъй като Хоум офис не разполага с достатъчно средства.

Дебатът във Великобритания какви ще са последиците от отпадането на трудовите ограничения за гражданите на България и Румъния е затрудняван от отказа на правителството да публикува каквито и да било оценки колко имигранти от двете държави се очаква да се установят в страната от 2014 г., коментира "Файненшъл таймс". Авторитетният британски икономически ежедневник отбелязва, че министрите от коалиционното правителство на консерваторите и либералните демократи са в безизходно положение. Ако посочат в своите прогнози прекалено ниски числа, те ще бъдат обвинени, че повтарят драстичното подценяване от страна на своите предшественици лейбъристи на наплива на граждани на осемте източноевропейски държави, които се присъединиха към ЕС преди девет години. Ако посочат обаче прекалено високи числа, британските министри ще изглеждат като паникьори.

Британската антиимиграционна лобистка група "Майгрейшън уоч" прогнозира миналата седмица, че 50 хиляди българи и румънци може да се установяват в страната през следващите пет години, което прави общо 250 хиляди души през периода 2014-2018 г.

Румънският посланик в Лондон спомена далеч по-скромното число от 10 хиляди души.

Едно нещо, за което експертите са на едно мнение, е, че шансът за повтаряне на масовата имиграция във Великобритания между 2004 г. и 2010 г. на граждани на осемте източноевропейски страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., е малък, отбелязва "Файненшъл таймс". Около 170 хиляди граждани на тези държави се установяваха във Великобритания през посочения период.

Великобритания бе една от едва трите страни от ЕС, които решиха да не налагат преходни трудови ограничения за гражданите на въпросните осем нови държави членки (Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Литва, Латвия, Естония и Словения), припомня "Файненшъл таймс". В контраст, посочва вестникът, тя сега е една от
няколкото страни, които решиха да отложат даването на трудови права на българите и румънците до 2014 г. В резултат е напълно възможно емигрантите от България и Румъния да отбягнат британския пазар на труда и да опитат своя късмет в Германия, Франция или Италия.

Ако фермерите и търговците на дребно във Великобритания са разтревожени, че вдигането на временните трудови ограничения за българските и румънските имигранти ще означава прекалено малко берачи на плодове, то останалата част от страната изпитва точното противоположното безпокойство: че Великобритания ще бъде залята от още неквалифицирана работна ръка от Европейския съюз, отбелязва "Файненшъл таймс".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase