Родители на убитите деца в американския щат Кънектикът искат дискусия за притежанието на оръжие. Снимка: БТА

Родители на деца, убити в училище в американския щат Кънектикът, призоваха за национален диалог, за да може да бъдат предотвратени трагедии като тази в Нютаун, предаде Асошийетед прес.

Родителите, членове на новосъздадената организация "Обетът на "Санди Хук" (по името на училището), казаха, че искат в САЩ да започне непредубедена дискусия по широк кръг от въпроси, включително притежанието на оръжия, психическото здраве, безопасността в училищата и други обществени места, пише БТА.

Няколко от ораторите казаха, че са убедени, че няма едно-единствено решение на проблема. "Искаме стрелбата в училище "Санди Хук" да остане в паметта на хората като повратна точка за нашата общност и за цялата страна и да очертае истински път към промяна", заяви Том Битман, един от основателите на организацията.

На 14 януари на много места в САЩ политици и общественици отбелязаха един месец от стрелбата в Нютаун с подновяване на исканията за затягане на контрола над оръжията.

Още по темата

На 14 декември 20-годишен младеж уби майка си, нахлу, стреляйки, в училището "Санди Хук", и уби двайсет деца и шестима възрастни, преди да се самоубие.

Вчера президентът Барак Обама съобщи, че е получил от вицепрезидента Джо Байдън предложения за намаляване на насилието, извършено с огнестрелни оръжия. Обама обеща до края на седмицата да представи на обществеността предложенията и заяви, че е твърдо решен да вземе мерки, използвайки и правата си като президент, за борба с насилието и за контрол върху продажбите на най-опасните оръжия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase