Павлюченков беше осъден на 11 г. за убийството на Анна Политковская. Снимка: архив, Reuters

Московски съд осъди бившия милиционер Дмитрий Павлюченков на 11 години затвор за съучастие в убийството на журналистката от "Новая газета" Анна Политковская, предаде ИТАР-ТАСС.

Павлюченков ще изтърпява наказанието в трудов лагер със строг режим. Той ще изплати на семейството на убитата журналистка обезщетение за морални вреди в размер на 3 милиона рубли, добавя ИТАР-ТАСС.

При произнасянето на присъдата съдът е взел предвид споразумението, което подсъдимият е сключил със следствието, в рамките на което той се е признал изцяло за виновен, съобщил е на следствието неизвестни преди това обстоятелства и е дал изобличаващи показания срещу други участници в престъплението, включително организаторите, посочва РИА Новости.

В присъдата е посочено, че убийството е било извършено от организирана група, в която всеки е имал строго определена роля. Нейният организатор е получил за убийството не по-малко от 150 000 долара. Ролята на Павлюченков е била да се организира следенето на Политковская и закупуването на оръжие. За проследяването й той е привлякъл свои подчинени със служебни автомобили, при това без да ги предупреди за престъпните цели.

Още преди началото на процеса главният редактор на опозиционния вестник "Независимая газета" Дмитрий Муратов заяви, че има политическо табу над разкриването на убийството. "Пречките пред установяването на човека, поръчал престъплението, са толкова много, че го превръщат в един от най-недосегаемите хора в Русия", каза Муратов.

Чеченският бизнесмен Лом-Али Гайтукаев е обвинен, че вербувал милиционера Павлюченков, след като получил заповед да убие журналистката от неизвестно лице. Гайтукаев е в затвора.

Трима братя чеченци - Рустам, Ибрагим и Джабраил Махмудови са обвинени, че са извършили убийството. Рустам е в затвора, а двамата му братя бяха освободени след процес през 2009 г.

През 2010 г. руският Върховен съд върна случая на прокуратурата и следствието беше подновено срещу същите заподозрени.

Анна Политковская, на 48 години, бе застреляна на 7 октомври 2006 г. до входа на жилището си в Москва. Тя бе сред малцината журналисти, заклеймили изстъпленията през и след войната в Чечения,
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase