Снимка: Reuters

От западния севернокорейски полигон Сохе успешно е изстреляна ракета носител "Инха-3" със спътник "Кванмьонсон-3" на борда, съобщи официалната севернокорейска агенция КЦТА, предадоха ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес.

Спътникът се намира на зададената орбита, се казва в съобщението. Южнокорейски и японски официални лица потвърдиха, че ракетата е била изстреляна малко преди десет часа сутринта местно време.

САЩ, Южна Корея и Япония призоваваха Северна Корея да се откаже от изстрелването, смятано за замаскирано изпитание на ракета, която може да се използва за военни цели. Подобно изстрелване през април се оказа неуспешно.

Южнокорейското министерство на отбраната съобщи, че южнокорейски военен кораб е засякъл изстрелването, но засега Сеул няма информация дали то е било успешно.

Япония съобщи, че част от ракетата е паднала западно от Корейския полуостров, а друга - източно от Филипините.

Токио вече изрази протест срещу старта, който е в нарушение на санкциите, наложени от ООН на Пхенян.

Японското правителство поиска Съветът за сигурност на ООН да се събере, за да обсъди изстрелването на севернокорейската ракета, предаде ДПА, цитирйки японската агенция Киодо.

Япония осъди изстрелването на ракетата като нарушение на резолюции на ООН, забраняващи на Пхенян да изпробва технология за балистични ракети.

Главният секретар на японското правителство Осаму Фуджимура нарече днешния старт "недопустим". Според японски данни ракетата е прелетяла над Япония и е паднала в Тихия океан, изглежда в предварително обявен район, предаде БТА.

Белият дом осъди изстрелването на ракета от Северна Корея като "крайно провокационен акт", в нарушение на резолюциите на ООН, съобщиха световните агенции.

"Съединените щати остават бдителни пред лицето на севернокорейските провокации и изцяло ангажирани към сигурността на нашите съюзници в региона", заяви говорителят на Белия дом
Томи Вайътър.


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase