Снимка: архив, Reuters

Участието на германски военнослужещи в мисията на НАТО за разполагане на зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът" по турско-сирийската граница се очаква да излезе на Германия 25 милиона евро, предаде ИТАР-ТАСС. Това са разходите, предвидени в законопроект, който се очаква да бъде одобрен от Бундестага на
14 декември.

Средствата за участието в мисията на германските войници, чиито максимален брой ще е до 400 души, ще дойдат от федералния бюджет, а допълнителните разходи ще са за сметка на министерството на отбраната. Предвиденият мандат за участието е една година - до края на януари 2014 г.

В четвъртък германското правителство одобри предоставянето на Турция на два зенитно-ракетни комплекса "Пейтриът". Очаква се те да бъдат разположени по турско-сирийската граница в началото на 2013 г.

Освен Федералната република в мисията ще участват и нейните партньори от НАТО - САЩ и Холандия. В операцията е предвидено и изпращането на разузнавателни самолети "АУАКС", които ще контролират турското въздушно пространство, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Все още се обсъжда къде ще бъдат разположени германските военнослужещи, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase