Антиядрена активистка поставя жерави пред полигона в Невада. Снимка: архив, Reuters

Съединените щати обявиха, че са извършили субкритичен ядрен опит в Невада, за да изследват поведението на ядрени материали без делене на ядрото, предаде Франс прес.

Ядреният опит, наречен "Полукс", е извършен в сряда в подземен полигон в Невада.

Целта е била да се съберат научни данни, които ще дадат важна информация за поддържане на сигурността и ефикасността на ядрените оръжия, съобщи Националното управление за ядрена сигурност към министерството на енергетиката.

"Субкритичните ядрени опити поддържат способността ни да гарантираме, че нашите запаси са сигурни, безопасни и ефикасни, без да извършваме подземни опити", заяви шефът на управлението Томас Д'Агостино.

Тестът "Полукс" е 27-ият в категорията на субкритичните ядрени опити в САЩ. При тези тестове не протича верижна реакция, водеща до ядрена експлозия. При тях се проследява поведението на плутония, подложен на въздействието на мощни химически експлозиви. Предишният такъв тест бе през февруари 2011 г.

САЩ прекратиха подземните ядрени опити през 1992 г. В периода 1945-1992 г. те са извършили 1032 ядрени опита, сочат данни на ООН.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase