Аню Ангелов. Снимка: архив, БТА

Министърът на отбраната на България Аню Ангелов разговаря в САЩ със заместник-държавния секретар по контрола на въоръженията и международната сигурност в Държавния департамент Роуз Готемьолър, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Министър Ангелов потвърди ангажимента на България да участва до края на 2014 година с контингент за охраната на летището в Кандахар, както и да обучаваме афганистански сили за сигурност след този срок съобразно приетата от правителството стратегия.

На срещата бе обсъдено сътрудничеството между България и САЩ в областта на разоръжаването, контрола на въоръженията и унищожаването на запаси от излишни оръжия и боеприпаси. Министър Ангелов благодари за оказаната досега помощ от САЩ при преодоляването на последиците от взривовете в района на Челопечене, както и за отпуснатите средства за унищожаване на излишни за българската армия оръжия и боеприпаси. Двамата събеседници се договориха това сътрудничество да продължи и занапред.

Роуз Готeмьолър отбеляза богатия опит, който България има в областта на контрола и съхранение на въоръжение и боеприпаси и изрази надежда, че той ще бъде споделен и с други страни от региона на Югоизточна Европа. Тя изказа и благодарност за участието на България в операцията на НАТО в Афганистан.

Двамата дадоха много висока оценка на цялостното сътрудничество между двете държави във военната област.

Министърът на отбраната на България се срещна в Пентагона с министъра на военновъздушните сили на САЩ Майкъл Донъли. Двамата обсъдиха перспективите за сътрудничество между военновъздушните сили на двете страни и възможностите за повишаване на техните оперативни способности. Майкъл Донъли изказа задоволството си от възможността американските ВВС да тренират в България.

Министър Ангелов подчерта, че общите учения са изключително важни за подготовката на пилотите и предложи летище Граф Игнатиево да се използва по-активно за тренировки. Той отбеляза, че летището е обявено за обект за общо ползване в Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ, а през последните години е модернизирано със средства от програмата на НАТО за инвестиции в сигурността.

Министърът на отбраната Аню Ангелов е част от делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов в САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase