Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Русия никога няма да подкрепи позиция, че президентът на Сирия Башар Асад трябва да се оттегли. Това заяви днес в Аман руският външен министър Сергей Лавров след среща с йорданския си колега Насер Джуде, предаде ИТАР-ТАСС.

Призовават Русия да заеме позиция срещу сирийския президент Башар Асад, а за оттеглянето му от властта Западът е готов да използва всякакви средства, посочи Лавров.

Още по темата

"Нас, по същество, ни призовават да заемем позиция, според която Башар Асад да си тръгне, а после, ако не го стори, всички средства са оправдани", посочи Лавров.

Руският първи дипломат заяви също, че според достоверна информация опозицията в Сирия се е сдобила с около 50 преносими зенитно-ракетни комплекси "Стингър".

"Още един път искам да потвърдя, че са недопустими всякакви нарушения на международното хуманитарно право както от страна на правителството, така и от страна на опозицията. А онези, които въоръжават сирийската опозиция, не й доставят само отбранителни оръжия. Има информация, че около 50 "Стингър"-а се намират на територията на Сирия, в ръцете на опозицията", заяви Лавров.

Руският външен министър съобщи също, че срещата с йорданския му колега е имала за цел да се договорят как да се прекрати насилието и кръвопролитието в Сирия. "За решаването на сирийската криза са ни нужни съгласие и диалог и ние се опитваме
да убедим както властите, така и опозицията да прекратят кръвопролитията на основата на Женевските споразумения. Но има хора, които не се интересуват за съдбата на сирийците, а им е нужна само главата на Асад", добави Лавров.

Той информира също, че се е срещнал с бившия сирийски премиер Рияд Хиджаб, който избяга в Йордания през август, за да получи информация от първа ръка как опозицията вижда уреждането на конфликта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase