Швеция изпитва недостиг на боклук. Снимка: архив, Булфото

Шведската програма за производство на електроенергия от боклук е изключително успешна, но страната се сблъсква с недостиг на отпадъци и обръща поглед за внос от България, Румъния и Италия, информира на сайта си радио KOSU.

Само 4 процента от шведския боклук се складира на сметища според шведската агенция за управление на боклука. Заради голямата ефективност на страната при превръщането на отпадъците в енергия Швеция започна да внася около 800 000 тона боклук годишно от други страни.

Норвегия сега плаща на Швеция да поема боклука й. Плановете на Швеция са насочени към България, Румъния и Италия като бъдещи износители на боклук, е посочила старши съветничката в шведската агенция за опазване на околната среда Катарина Остлунд пред Public Radio International - PRI. Тези страни разчитат предимно на сметищата - система, която е изключително неефективна и нещадяща околната среда.

Швеция е водеща в управлението на отпадъци, но е сред малкото такива страни, отбелязва KOSU в информацията.

В САЩ, където според американската агенция за опазване на околната среда са изхвърлени 250 милиона тона боклук само през 2010 година, едва 34 процента са рециклирани.

По данни на шведската агенция за управление на боклука Швеция произвежда електроенергия за около 250 000 домакинства и захранва една пета от системата за централно отопление от боклуци, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase