Поклоници в Свещената джамия в Мека. Снимка: БТА

Голямото поклонение на мюсюлманите в Мека започна, за да стигне утре кулминацията си с празника на жертвоприношението Айд ал Адха, съобщава френският в. "Фигаро".

Поклонението - едно от петте задължения, които всеки добър мюсюлманин трябва да изпълни в живота си, ако има възможност, се превърна в най-многолюдното събитие в света.

Миналата година в хаджа в свещения за мюсюлманите саудитски град Мека участваха три милиона вярващи. Тази година саудитските власти очакват за поклонението четири милиона души и са взели безпрецедентни санитарни мерки и мерки за сигурност: мобилизирани са 135 000 полицаи и войници, а за поклонниците ще се грижат 320 медицински специалисти.

Изключително бързото нарастване на броя на поклонниците е в съзвучие с възраждането на религиозното чувство, обхванало сунитския свят след "демократичните" революции миналата година, когато от власт бяха свалени четирима "светски" диктатори - тунизийският президент Бен Али, Мубарак в Египет, Кадафи в Либия и Салех в Йемен.

Саудитският министър на вътрешните работи принц Ахмед бин Адбел Азиз препоръча на поклонниците да се въздържат от политически спорове, които в арабския свят лесно може да прераснат в насилие. Саудитското правителство не иска сирийският въпрос да разпалва страстите в лагерите на вярващите от различни страни и прави всичко възможно да не допусне искра, от която да пламнат сблъсъци между шиити и сунити.

Въпреки всички противоречия и проблеми празникът няма да бъде провален, тъй като носи много на кралството и то не само в смисъл на престиж. С постъпления от 40 милиарда долара хаджът е вторият голям източник на приходи за страната след петрола, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase