Снимка: Rеuters

Хиляди италиански синдикалисти днес се събраха в централната част на Рим, за да протестират срещу нарастващите съкращения и закриването на заводи. Те призоваха правителството на Марио Монти да направи повече в подкрепа на работниците, засегнати от едногодишната рецесия, предаде Ройтерс.

"Тук сме, за да подкрепим всички работници, които са в спор със своите компании по време на тази икономическа криза", заяви протестиращият Микеле Джулива, включил се в проявата, организирана от най-големия ляв синдикат в страната - Обща италианска конфедерация на труда (CGIL).

"Правителството мисли само за спредовете по облигациите (рисков показател за дълга - бел. ред.)", отбеляза той.

Италианците се борят с продължителен икономически спад, безработицата достигна най-високото си равнище, откакто през 2004 година започва да се води месечна статистика, а синдикатите са въвлечени в ескалиращи спорове с компаниите заради закриване на заводи и уволнения на служители, припомня Ройтерс.

Мерките за икономии, приети от Монти, за да намали дълга и да успокои пазарите на облигации, след като миналата година пое премиерския пост от Силвио Берлускони, допълнително подхраниха общественото недоволство, тъй като вдигането на данъците и орязването на разходите "изяжда" доходите.

Работници от всички сектори на промишлеността се събраха на площада пред базиликата "Сан Джовани ин Латерано" - традиционен сборен пункт на протестиращи с леви убеждения - носейки червени балони и плакати с надписи като "Махай се, Монти".

На сайта си Общата италианска конфедерация на труда обяви, че призовава правителството да се съсредоточи върху мерки, които да насърчат инвестициите и да повишат заетостта особено сред младите хора и жените, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase