Южна и Северна Корея си отправиха взаимни заплахи. Снимка: архив, Reuters

Република Корея ще нанесе ответен удар по северната си съседка в случай на военно нападение, заяви днес южнокорейският министър на отбраната Ким Кхуан Джин, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Ако това стане, ние ще отмъстим, като обстрелваме източника на огъня", заяви министърът в интервю за южнокорейската агенция Йонхап.

Предупреждението беше отправено малко след като Северна Корея заплаши, че ще нанесе "безпощаден удар без предупреждение" по южнокорейския град Паджу, ако оттам бъдат пуснати въздушни балони с позиви, "оскърбяващи достойнството на ръководството на КНДР".

Коалиция от южнокорейски обществени организации, включващи севернокорейски бегълци, обяви неотдавна, че планира в понеделник да изпрати с въздушни балони към Северна Корея 200 хиляди агитационни листовки. Заедно с тях в контейнерите ще бъдат сложени хиляда еднодоларови банкноти. Организаторите на акцията наричат това "подарък за бедния народ на Севера" и уверяват, че листовките, критикуващи политиката на Пхенян, ще бъдат изпратени независимо от заплахите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase