В Малайзия съдят българи, опитали се да внесат амфетамини. Снимка: архив, Reuters

Двама българи -  Иван Костов и Георги Бакалов, ще бъдат изправени на 29 и 30 октомври 2012 година пред съд в Малайзия за наркотрафик, съобщи Министерството на външните работи. Очаква се тогава да бъдат произнесени присъдите на първа инстанция.

Костов и Бакалов са задържани заедно с още един българин – Георги Георгиев на 18.05.2011 г. на международното летище „Султан Исмаил” в Малайзия, след като са се опитали да внесат в страната 5,6 кг амфетамини на стойност 1,5 милиона рингита (497 хиляди долара).

Още по темата

Тримата българи остават в следствен арест до 25 май 2012 г., докато е в ход разследването срещу тях. След това са преместени в затвор в щата Джохор, Малайзия в очакване на разпити на свидетели и започване на дело. Тримата са били посетени в затвора от представител на мисията ни в Индонезия и почетния консул в Малайзия Стивън Со. Поддържана е постоянна връзка със задържаните и техния адвокат.

Поради липса на доказателства за извършено престъпно деяние Георги Георгиев е освободен и депортиран в България от малайзийските власти на 29.06.2012 г. Иван Костов и Георги Бакалов остават в затвора. Те имат адвокат, нает от роднините им. Почетният консул на България в Малайзия е присъствал на предварителните изслушвания на свидетели и няколкото проведени закрити съдебни заседания.

От МВнР съобщават още, че временно управляващият посолството ни в Джакарта Катина Новкова ще присъства на делото срещу двамата българи на 29-30 октомври.

Българската дипломатическа мисия в Индонезия е поискала нееднократно официална информация от малайзийските власти, но досега няма получен отговор. МВнР ще продължи да следи развитието на случая и да оказва възможното съдействие, се казва още в съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase