В турския град Акчакале след сирийския обстрел. Снимка: Reuters

Според Русия е необходимо Дамаск публично да заяви, че инцидентът с Турция е бил трагична случайност. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

При минометен обстрел вчера от сирийска територия бяха убити петима цивилни в Турция, а в отговор турската артилерия обстрелва позиции на сирийската армия по границата между двете страни.

Чрез посланика ни в Сирия установихме контакт със сирийската страна. Сирийците ни увериха, включително и чрез международния пратеник за Сирия Лахдар Брахими, че това е било трагична случайност и те ще вземат всички необходими мерки, за да не се повтаря това повече, каза Лавров.

Още по темата

Той посочи още, че сирийските и турските власти трябва да установят помежду си директен канал за връзка заради напрежението по турско-сирийската граница, както и заради потока от сирийски бежанци към Турция.

Ситуацията в Сирия много ни тревожи. За съжаление тя става все по-лоша и по-лоша. Безусловно, както повечето страни осъждаме всяко нарушение на суверенитета и териториалната цялост на държавите. И ние поднасяме съболезнованията си към турския народ заради гибелта на мирни граждани, заяви Лавров.

Същевременно Москва призова към обективно разследване на инцидента на сирийско-турската граница. Това заяви днес в руската столица говорителят на външното министерство на Русия Александър Лукашевич.

Необходимо е и да бъдат взети изчерпателни мерки, за да бъде изключено повтарянето на подобни опасни ексцесии. Москва призовава двете страни към сдържаност, безусловно спазване на суверенитета и териториалната цялост на държавите, посочи Лукашевич.

Смятаме за важно и в Съвета за сигурност на ООН да има балансиран, основан на реалните факти подход, а такъв подход да имат и водещите международни и регионални сили. Още веднъж изразяваме надежда, че няма да бъдат предприети стъпки, които може да доведат до по-нататъшна ескалация на напрежението в региона, добави Лукашевич.

Отговорът на Турция след сирийския минометен обстрел е разбираем, но трябва да се избегне ескалация на напрежението. За това пък предупреди британският външен министър Уилям Хейг, цитиран от Ройтерс.

Хейг нарече "възмутителен случай" минометния обстрел от Сирия, при който в турския град Акчакале вчера бяха убити петима цивилни. Сирия трябва да гарантира, че няма да има повторение на събитие като това, заяви още британският първи дипломат.

По думите на Хейг случаят извежда на преден план колко спешно е да бъде намерено мирно решение на конфликта в Сирия, а също и необходимостта от преходно правителство.

От своя страна върховният представител на Европейския съюз по сигурността и външната политика Катрин Ащън осъди днес минометния обстрел от Сирия, който отне живота на петима цивилни в Турция, и призова всички страни за въздържаност, съобщи Ройтерс.

"Силно осъждам вчерашния обстрел от сирийските сили на турския крайграничен град", заяви в съобщения Ащън. "Още веднъж призовавам сирийските власти незабавно да сложат край на насилието и напълно да спазват териториалната цялост и суверенитета на всички съседни държави".

"Призовавам за въздържаност от всички страни и ще продължавам да следя ситуацията много отблизо", заяви още Ащън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase