Чехия вдига частично забраната за продажба на алкохол. Снимка: Reuters

Премиерът на Чехия Петър Нечас съобщи, че правителството е решило да свали частично забраната за продажба на  напитки със съдържание на алкохол над 20 градуса. Тя беше наложена, след като починаха 26 души, отровили се с фалшив алкохол.

По думите на Нечас спиртните напитки, произведени до 1 януари 2012 г., се смятат за безопасни и от днес могат да се продават, съобщи Би Би Си.

Още по темата

Според следствието масовото отравяне е станало след консумация на евтини водка и ром, приготвени в домашни условия с технически спирт метанол. Метанолът е силно отровен, поразява жизнено важни органи на човека. Около 30 мл от този спирт могат да причинят смърт.

Премиерът Нечас каза, че всеки алкохол трябва да има сертификат за произход, а на опаковките на наскоро произведените спиртни напитки трябва да има бандероли от нов образец.

В рамките на разследването за масовото отравяне чешката полиция задържа 10 души и конфискува над 5 000 литра силни алкохолни напитки. Бяха конфискувани и фалшиви етикети.

Забраната за продажба на силни алкохолни напитки беше наложена в Чехия на 14 септември и обхвана не само магазините и павилионите, но и ресторантите и баровете. След това Чехия спря и износа на алкохол в страните от ЕС.

Кореспондентът на Би Би Си в Прага съобщи, че смъртта на 26 души от отравяне с алкохол се определя в Чехия като най-тежкия подобен случай за последните 30 години. Други 30 души все още остават в болница.

Според следователите става дума за организирана престъпна група, произвеждала фалшивия алкохол. Засега обаче нейните ръководители не са открити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase