Островите Сенкаку (Дяоюйдао). Снимка: Reuters

Китай смята за грубо нарушаване на териториалната му цялост купуването от японското правителство на островите Дяоюйдао /Сенкаку на японски/ от частни собственици и национализирането им. Това съобщи китайското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Дяоюйдао и прилежащите острови са свещена китайска територия от древни времена и това се потвърждава от исторически и юридически свидетелства", каза китайският заместник министър на външните работи Чжан Чжицзюн на японския си колега Тикао Каваи на срещата им в Пекин. Той нарече национализирането на островите крайно оскърбително за 1,3-милиардния китайски народ. На преговорите е било заявено, че Пекин няма да търпи никакви едностранни действия на японската страна, нарушаващи китайския суверенитет.

Още по темата

"Японската страна трябва да се откаже от всякакви илюзии, да осъзнае разрушителния характер на своите действия и да ги поправи със заслужаващи доверие стъпки", каза Чжан.

След продължилата четири часа среща говорителят на китайското външно министерство Хун Лей каза, че двете страни са разменили мнения откровено и дълбоко и са се съгласили да продължат дискусиите.

Според японската новинарска агенция Киодо Каваи е посочил пред репортери, че двете страни все още не са уточнили кога ще е следващата им среща, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase