Манюел Валс. Снимка: архив, Reuters

Франция потвърди, че няма да допуска улични протести срещу карикатурите на пророка Мохамед, публикувани във френския седмичник "Шарли ебдо" тази седмица, предаде Ройтерс.

Вътрешният министър Манюел Валс каза, че на префектите в цялата страна е наредено да забранят каквито и да било протести по въпроса и да ги разпръсват, ако забраната бъде нарушена.

"Няма да има никакви изключения. Демонстрациите са забранени и ще бъдат разпръсвани. Няма да се разрешават и молитви на улицата, за каквито няма място в нашата република. И разбира се, законът ще се прилага срещу всеки, който забулва изцяло лицето си".

Още по темата

Междувременно главната организация, представляваща мюсюлманите във Франция, призова за спокойствие след публикуването на нови карикатури на пророка Мохамед, което породи опасения от протести в мюсюлманския свят след петъчните молитви, предаде Ройтерс.

Отпечатаните във френското сатирично издание "Шарли ебдо" рисунки заплашват още повече да разярят мюсюлманите, разгневени от разпространения в интернет филм, осмиващ Мохамед.

След публикуването на карикатурите Париж нареди днес да бъдат затворени френски посолства, училища и културни центрове в двайсетина мюсюлмански страни.

Полицията във френската столица е в повишена тревога, след като бяха забранени планирани от мюсюлмански организации протести.

Мохамед Мусауи, който ръководи Френския съвет на мюсюлманското вероизповедание (ФСМВ), определи филма и карикатурите като "актове на агресия", но призова мюсюлманите във Франция да не излизат да протестират по улиците.

"Повтарям призива на ФСМВ да не се протестира – всеки протест би могъл да бъде използван от недоброжелатели и да има обратен ефект", заяви той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase