Американското консулство в Бенгази по време на протестите. Снимка: Reuters

Американски служител на консулството на САЩ в либийския град Бенгази е бил убит, а друг е бил ранен при нападение снощи от въоръжени мъже, протестиращи срещу филм, смятан от тях за обиден за исляма, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи на Либия Унис ал Шареф, цитиран от Франс прес.

Той уточни, че другите членове на персонала на консулството са били евакуирани и са здрави и в безопасност.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън също потвърди, че служител на американския Държавен департамент е бил убит при нападението. "Някои хора се опитаха да оправдаят това порочно поведение като отговор на предизвикателни материали, публикувани в интернет. САЩ осъждат всеки преднамерен опит за охулване на нечии религиозни вярвания. Но нека бъда ясна: никога не може да има оправдание за подобни актове на насилие", подчерта държавният секретар.

Въоръжени ислямисти нападнаха консулството на САЩ в източния либийски град Бенгази, предаде по-рано ИТАР-ТАСС, позовавайки се на телевизия Ал Арабия. По данни на телевизията в нападението са участвали бойци от групировката Ансар аш-Шариа /Последователи на шариата/.

Ройтерс съобщава за трима ранени членове на либийските сили за сигурност, които били откарани с линейка. "Имаше ожесточени сблъсъци между либийската армия и въоръжена милиция пред консулството на САЩ", заяви Абдел Монен ал-Хур, говорител на либийския Върховен комитет по сигурността.

По-рано вчера в египетската столица Кайро стотици демонстранти се опитаха да нахлуят в посолството на САЩ и свалиха, разкъсаха и изгориха американското знаме, а на негово място поставиха флаг с надпис: "Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е неговият пророк".

Демонстрантите протестираха срещу филм, който се снима в САЩ и който според тях нанасял обида на пророка Мохамед. "Филмът трябва да бъде забранен незабавно и САЩ трябва да се извинят", заявил Исмаил Махмуд - активен член на една от местните футболни агитки, който бе и активен участник в бунта срещу Мубарак. Повечето протестиращи били членове на ислямистки групировки. На стената на посолството се покатерили двайсетина души, наоколо е имало тълпа от 2000 души, посочва Ройтерс.

Според агенцията вероятно става дума за събитие, което ще бъде излъчвано по телевизията и което е организирано от скандалния пастор Тери Джоунс, разгневил преди време мюсюлманите, като изгори копие на Корана. Събитието, което ще се състои във Флорида, е наречено "Международен ден за съд на Мохамед" и на него пророкът на исляма ще бъде изправен пред символичен съд. Според мюсюлманската догма всяко изобразяване на пророка Мохамед се смята за обидно, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase