Фалшива се оказа тревогата, че е отвлечен самолет от Малага за Амстердам. Снимка: архив, Reuters

Неразбирателство между испанския пилот и диспечерите в контролната кула на летището в Амстердам е причина за фалшивата тревога, че самолетът на испанската нискотарифна авиокомпания Вуелинг е бил отвлечен, предаде Ройтерс, цитирайки говорителка на авиопревозвача.

"Не е имало заплаха в нито един момент. Имало е липса на комуникация между пилота и контролната кула и тогава летището е задействало мерките за сигурност според протокола," заяви говорителката.

Още по темата

Преди да се насочи към летището, самолетът на Вуелинг бе пресрещнат от два изтребителя F-16 на холандските ВВС и след като кацна на летище Схипхол, бе обкръжен от силите за сигурност.

Холандската военна полиция потвърди, че пътническият самолет не е бил отвлечен и че недоразумението е предизвикано от пропадане на радиовръзката, съобщи холандската осведомителна агенция АНП, цитирана от Ройтерс. Преди това полицаи се качиха на борда и претърсиха самолета.

Пътник от самолета заяви, че нищо необичайно не се е случило по време на полета и след кацането. "Просто направихме няколко кръга над летището. В момента все още чакаме в самолета, вратите са затворени. Но категорично няма драма със заложници," заяви пасажерът пред холандско радио, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase