"Грийнпийс" е против добива на петрол в Арктика. Снимка: архив, Reuters

Активисти на природозащитната организация "Грийнпийс", включително изпълнителният директор Куми Найду, се качиха тази сутрин на арктическата петролна платформа "Приразломная" на Газпром, намираща се в Печорско море (югоизточната част на Баренцово море), съобщи българският пресцентър на организацията.

В 4 часа сутринта екипът се спусна с надуваеми лодки от кораба на Грийнпийс "Артик сънрайс" и се изкачи на платформата.

Шестима катерачи заеха позиции на структурата и спряха работата й. Исканията на активистите са Газпром да се откаже от плановете си за добив на петрол в Арктика. Екипът има достатъчно запаси, за да изкара няколко дни на платформата.

Междувременно обаче Куми Найду съобщи в Twitter, че граничната охрана се опитва да прогони активистите на „Грийнпийс“ от петролната платформа и с маркучи ги облива със студена вода.

Руският енергиен гигант Газпром иска да започне операции по добив на петрол в началото на следващата година, като така да стане първата компания, добиваща петрол в Арктика.

Миналата седмица "Грийнпийс" откри, че компанията оперира без наличие на официален план за справяне с петролни разливи. Такъв план е бил одобрен през 2007 г. с давност 5 години, като в официално писмо руското правителство е признало, че нов план не е бил одобряван.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase