70 берачи на боровинки са се сбили в шведския град Евле. Снимка: архив, Reuters

Масов бой между две групи берачи на боровинки, при който е пострадал български гражданин, е станал в град Евле в централната част на Швеция на 28 юли вечерта. В сбиването са участвали 70 души, съобщава шведското издание The Local.

Един мъж е бил арестуван по подозрение в причиняване на тежка телесна повреда, но на 30 юли е бил освободен. 43-годишен гражданин на България е трябвало да потърси медицинска помощ в болница. След инцидента полицаите са изгонили от града трийсетина души.

Още по темата

Причината за сбиването все още не е ясна. От полицията предполагат, че инцидентът е станал, тъй като на хората не се плаща, защото тазгодишната реколта от боровинки е много слаба. В подобна напрегната ситуация и най-дребните неща могат да разпалят конфликт. Полицаите не осъдиха двама свои колеги, които предпочели да не се намесват в сбиването.

В средата на юли шведските медии съобщиха, че неизвестни лица, които може би са свързани с трафик на хора, са извикали в Швеция няколко десетки българи за сезонна работа. Пристигайки в страната, те открили, че са били измамени: работодателите не им осигурили нито работа, нито жилище. Те си направили палаткови лагери, като един от тях се намирал близо до град Елве. На 24 юли шведските власти арестуваха гражданин на България по подозрение в причастност към трафик на хора, пише Lenta.ru.

Берачите на боровинки започнаха да се прибират от Швеция в България на 29 юли, като до вчера в посолството ни в шведската столица оставаха 29 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase