Картата на Европа може доста да се промени. Снимка: Reuters

Европа ще преживее сериозни катаклизми в следващите десетилетия, които ще променят сериозно границите й, пише украинският сайт "Обозревател", цитиран от ”24 часа”.

Освен чисто географски Старият континент ще се промени икономически, демографски, етнически и дори ментално заради изменението на ценностите и ориентирите.

Анализирайки всички тези тенденции, журналистите от "Обозревател" стигнали до заключението, че България също ще бъде засегната от промените и немалка част от територията й ще премине към Турция заради многобройното турско население у нас.

Журналистите са стигнали до заключението, че най-вероятно Бургас ще стане част от Южната ни съседка.

Промените на Балканите ще са съществени. Заради проблеми с мюсюлманското население най-вече във Франция Балканите да се поучат от това и да прекратят съществуването на Босна и Херцеговина.

Нея ще си я поделят Хърватия и Сърбия. За да не бъде разгневена Турция обаче, териториите, населени с албанци, ще бъдат обединени. Албания ще получи Косово и частите на Македония, населени с албанци.

Значително може да се разшири Унгария, която при добро стечение на обстоятелствата би си върнала Трансилвания от румънците, както и Северен Банат от сърбите.

Полша я чакат печални събития. Страната може да загуби земите, населени с немци - Померания и Шлезия. Германците пък вероятно ще получат Калининград от руснаците.

Към Западна Украйна ще се присъединят Подкарпатското и Люблинското воеводство. Така ще се образува държавата Галиция. Украйна ще остане и без Черновицката си област, която ще премине към Румъния.

Украйна ще се върне към границите си от XVII в. Беларус ще изчезне от картата ще се върне в рамките на някогашната съветска империя.

Румъния пък ще бъде компенсирана за отнемането й на Трансилвания с Молдова и дори части от Одеската област. Грузия ще се раздели на Западна и Източна.

Заради загубата на влияние в карабахския регион Анкара ще трябва да бъде компенсирана и най-вероятно Турция ще получи територии от България, като се простре чак до Бургас, пише в анализа си сайтът.

В заключение "Обозревател" твърди, че тези прогнози може и никога да не се сбъднат, тъй като за всички тези промени е нужно да има голямо стечение на обстоятелствата. Но вероятността през 2035 г. Европа да изглежда по този начин, все пак съществува, твърди изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase