Западът обсъжда възможностите за пряка военна намеса в Сирия. Снимка: архив, Reuters

Въоръжените сили на САЩ и Великобритания обсъждат възможностите за пряка военна намеса в Сирия, макар в момента Лондон и Вашингтон официално да изключват такава възможност, заяви бившият командващ британските сили в Афганистан полковник Ричард Кемп, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Полковник Кемп е сред авторите на доклад, разпространен днес от един от най-влиятелните центрове за военни анализи във Великобритания - Кралския институт на обединените въоръжени сили, според който Западът може да предприеме военна интервенция в Сирия.

"В момента се извършва необходимата щабна работа по подготовка на евентуална военна намеса в Сирия", заявява полковник Кемп в интервю за телевизия "Скай нюз". Според него това е необходимо, за да може на политическото ръководство веднага да бъдат представени варианти за военна намеса, ако това се наложи.

Кемп не изключва възможността още отсега на територията на Сирия да има разположени британски специални чести. Въпреки това той подчерта, че докато Русия и Китай в Съвета за сигурност на ООН остават категорично против използването на военна сила срещу Сирия, интервенция няма да има, но западните войски може да бъдат поканени от правителство на опозицията, след като тя обяви, че е новата власт в Сирия.

Според доклада външната намеса в Сирия става все по-вероятна, макар западните държави да се опитват да избегнат такова развитие. Логиката на събитията в Сирия следва свой собствен сценарий. Планове за евентуална военна намеса в Сирия в момента се разработват както в западни държави, така и в Турция и Йордания. Тези мерки се предприемат главно заради опасенията, че сирийското химическо оръжие може да попадне в ръцете на екстремистки групировки, отбелязва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase