И Лин показва своя младежка снимка. Снимка: Reuters

И Лин прави впечатление с дългите си черни коси, спускащи се по раменете й, и дизайнерската чанта през рамо. Тя стана медийно известна в Китай – и се държи по съответния начин, пише Би Би Си.

За нея писаха не само китайските, но и световните медии. На 84 години И Лин е смятана за най-възрастния транссексуален в Китай. Преди само три години тя окончателно се реши да изпълни мечтата на живота си и да стане жена.

Малцина от журналистите, писали за нея, са били в родния й град Фошан в южната китайска провинция Гуандун.

Да отида там обаче ме накара не толкова това, че тя е най-възрастният транссексуален в Китай, колкото мисълта, че нейният случай може би показва дълбоките социални промени в страната. Затова нямах търпение да се запозная с нея лично, пише Джон Садуърт от Би Би Си.

И Лин е родена през 1928 година в източната част на Китай като здраво момченце, което кръстили Циен Дзинфан.

През последните 80 години Китай претърпя коренна промяна: от патриархално общество, през Втората световна война и комунистическата революция, до настоящия икономически подем.

През всичките тези осем десетилетия И Лин е била мъж. До неотдавна.

„Знаех всичко от най-ранни години. Дори когато бях на три години, имах чувството, че трябва да бъде момиченце“, казва тя.

Страх за роднините

Седим в кафене и пием кафе и плодов коктейл. Тя ми разказва, че някога – по времето на династиите Мин и Цин, нейните предци са били богати чиновници. След това обаче семейството обедняло и Циен Дзинфан трябвало да започне да работи.

Той бил държавен служител средна ръка. На 54-годишна възраст, все още криейки сексуалната си ориентация, той се жени за жена, по-млада от него. Ражда им се син.

„Отне ми толкова време да призная кой съм всъщност, защото се притеснявах за семейството си, казва И Лин. Мислех, че това ще им навлече неприятности“.

Тя ми показва снимки – тъжни свидетелства за живота, преминал в мълчаливо самоотричане. На една от снимките - стара, черно-бяла, се вижда дете, а на друга – строен младеж в строг костюм, с нежни, малко женствени черти на лицето.

През 60-те и 70-те години, по времето на масовите репресии, И Лин, както и много други нейни съвременници, е вкарана в затвора за известно време.

Но в годините на културната революция мъжете и жените са се обличали еднакво, което й позволявало да се чувства жена, разказва И Лин. Под дрехите си носела сутиен, старателно прикривайки го от колегите.

„Преди можех да бъда себе си, само когато наоколо нямаше никого. Сега чувствам, че винаги мога да бъда себе си. Не е нужно да се преструвам повече“, казва тя.

Историята на И Лин е убедителна илюстрация за това как се променя Китай.

Заедно със стремително нарастващите доходи на населението през последните десетилетия се разшири и полето на личната свобода. От 1997 г. хомосексуализмът не е престъпление в страната. Властите официално разрешиха операциите за смяна на пола.

Епоха на промени

Решението, взето от И Лин на такава възраст, предизвика сензация в Китай, като коментарите в медиите като цяло бяха доброжелателни.

Трудно е да дадеш 84 години на И Лин. И трудно можеш да си помислиш, че се е родила като мъж.

Бившите й работодатели са проявили разбиране и са й разрешили да ходи на работа, облечена с женски дрехи.

„Моят случай показва колко съвременни са възгледите на китайските власти, които се стараят да са в крак със световния прогрес“, е убедена И Лин.

В близкото минало тя е приемала хормони за порастване на бюста, но вече е решила да се откаже от медикаментите. Не се кани да си прави операция за смяна на пола, тъй като на нейните години това е много рисковано.

„Не виждам особено противоречие в това да се чувствам жена и да си оставам в мъжко тяло“, казва И Лин.

Както и навсякъде по света, понякога тя се сблъсква с предубедено отношение към себе си и с враждебност. Но добавя, че й е провървяло в епохата на стремителни икономически и социални промени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase