Пътници помогнали да бъде предотвратен опит за отвличане на самолет в Китай. Снимка: архив, Reuters

Пасажери в китайските авиолинии са помогнали днес да се предотврати опит за отвличане на самолет в западния Синцзян-Уйгурски автономен район, съобщиха държавни медии, цитирани от Ройтерс. Това е поредният случай, сигнализиращ за нестабилността на една част от Китай, където правителството се бори с ожесточени сепаратисти.

Пътници и членове на екипажа са надвили шестима души, които се опитали да отвлекат самолет 10 минути, след като той излетял от летище в Хотан - етническа уйгурска област, в която неотдавна имаше насилие. Самолетът на авиопревозвача "Тянчжън" изпълнявал полет от Хотан до регионалната столица Урумчи. Той се върнал в Хотан, където шестимата били арестувани. На борда на самолета е имало общо 100 пътници и членове на екипажа. Пострадали са най-малко десет души. Не се съобщават повече подробности.

В Синцзян-Уйгурския автономен район живеят предимно уйгури - етнос, говорещ тюркски език и изповядващ исляма. Много от тях не приемат контрола, който китайското правителство оказва върху културата и религията им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase