Башар Асад. Снимка: архив, Reuters

Сирийският президент Башар Асад заяви, че Сирия преживява най-критичния си период след края на колониализма и обвини "външни сили" за кризата.

В реч пред новоизбрания парламент, предавана на живо по телевизията, той подчерта, че страната е изправена пред "истинска война" на външни сили и повтори тезата си от предишни изявления, че зад започналото през март въстание срещу управлението му стоят терористи.

Въпреки политическите реформи тероризмът ескалира в Сирия, каза президентът, който взима думата за първи път след клането в селището Хула, при което бяха избити над 100 души, половината деца, и което предизвика експулсиране на сирийски дипломати от редица столици по света.

Още по темата

"Това, пред което сме изправени, не е политически проблем, а опит за разпалване на война между отделните клонове на исляма, като инструментът за това е тероризмът", заяви Асад.

Сирийският президент добави, че вратата за диалог е отворена все още за онези, които не се стремят към чужда интервенция и не подкрепят пряко терористични групи.

Башар Асад изключи възможността за диалог с опозицията в изгнание.

Сирийското правителство няма да води диалог с представители на опозицията в изгнание, заяви сирийският президент.

"Вратата е отворена и ние сме готови за диалог, но не и с онези, които са свързани с чуждестранни сили. Има една част от опозицията, която чака знак от чужбина", подчерта той.

"Отговорните за тероризма не се интересуват от диалог и реформи. Те са натоварени с определена задача и няма да се спрат, докато не я изпълнят или докато ние не ги спрем", каза Асад и допълни: "Няма да има компромиси в битката с тероризма и онези, които го подкрепят."

Асад отрече правителството да има нещо общо с клането в Хула. Той изтъкна, че случващото се в Хула и на други места в Сирия са жестоки престъпления, които и "чудовища" не биха извършили.

Правителството и опозицията се обвиняват взаимно за клането. Разследващи от ООН силно подозират като негови извършители проправителствените милиции.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase