Махмуд Ахмадинеджад. Снимка: архив, Reuters

Минало е времето, когато НАТО и САЩ можеха да диктуват условията си на света, заяви иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, цитиран от Ройтерс.

"НАТО и САЩ трябва да променят политиката си, защото времето, когато те налагаха условия си на света, отмина", каза Махмуд Ахмадинеджад в реч на конференция в столицата на Таджикистан, посветена на афганистанската икономика.

Според него непостоянството и нестабилността в отношенията между НАТО и Пакистан само ще нарастват. Призовавайки за незабавно изтегляне на чуждите сили от Афганистан, той заяви, че главната причина за трудностите в света е целта да бъде съживен колониализмът.

"Целият проблем е в НАТО и политиката на страните членки на НАТО, целяща съживяване на колониализма", заяви той.

По отношение на Афганистан Ахмадинеджад подчерта, че основната причина на трудностите на тази страна е присъствието на афганистанска земя на силите на НАТО, най-вече на американските сили, предаде Франс прес.

На конференцията в Душанбе присъстват лидери на съседни на Афганистан страни. На форума участва и американска делегация, ръководена от заместник държавния секретар Робърт Блейк, предаде Франс прес.

Докато говореше Ахмадинеджад, Блейк прикани американската делегация да напусне залата.

На форума президентът на Афганистан Хамид Карзай изрази надежда за по-тясно сътрудничество между страните в региона с цел постигане на мир и политическа и икономическа стабилност, предаде ИТАР-ТАСС.

"Ние разработихме национална стратегия за развитие, която обхваща не само Афганистан, но и целия регион и в рамките на реализацията на тази стратегия се откриха пътища и врати и пред съседните на Афганистан страни. Това вече позволи значително увеличение на търговията и на транзита на товари", посочи Карзай.

Той допълни, че властите на Афганистан подкрепят регионални проекти в областта на енергетиката, инфраструктурата, транспорта. "Ние напълно поддържаме такива регионални проекти като газопровода, свързващ Туркменистан, Афганистан, Пакистан и Индия", каза Карзай, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase