Синодалната палата в София. Снимка: архив, Булфото

САЩ са подготвяли преврат в Белград, за да предотвратят военна инвазия на Съветския съюз срещу Югославия след смъртта на Йосип Броз Тито. Това се посочва в информация на агента на българските служби митрополит Симеон Костадинов, съобщи сръбската Верска информационна агенция, цитирана от Танюг.

Митрополит Симеон изразява мнение, че Югославия ще се разпадне „след падането на желязната завеса“.

Митрополитът информира за „тайните американски планове спрямо Югославия“, управлявана от Тито, през 1974 г. от Ню Йорк, като с тези планове били запознати и Великобритания и Франция. Митрополит Симеон работи в Америка от 1966 г. до 1980 г.

В един от докладите му пише, че няма да се допусне инвазия и „затова се подготвя преврат за есента на 1974 г.“, още докато Тито е жив.

Митрополитът информира, че американците организират „подривна дейност“ в Югославия. За целта подготвят „млади сърби, хървати, словенци, може би и българи“, като обучението се провежда в щата Ню Джърси. След като бъдат обучени, те е трябвало да бъдат инфилтрирани в Югославия през Гърция. В това тайно начинание за Америка се използва терминът „котарак“, за Съветския съюз “котка“, а за Югославия „коте“.

Симеон твърди, че американски военен официален представител лично му е показал „таен документ“ за всичко това. Посочва, че българските тайни служби са препращали докладите на митрополита на съветския КГБ, който е бил във възторг от способностите на агента. Специално внимание се отделя на докладите на Симеон за  писателя и дисидент Александър Солженицин, на когото Москва отнема гражданството на 13 февруари 1974 г. и го депортира на Запад.

Припомня се, че от 15-те настоящите митрополити на Българската православна църква 11 са работили за Държавна сигурност, но член на комунистическата партия е бил само митрополит Симеон, макар че членската му книжка не е запазена.

Митрополитът, който е използвал два псевдонима „Христов“ и „Торис“, е работил за Първо главно управление на Държавна сигурност. В докладите, които често завършвали с „другарски поздрав“, многократно се изтъква, че той е горд, че е член на БКП.

Митрополит Симеон е бил изповедник и на българското царско семейство в изгнание, посочва РТС.

Като шпионин митрополитът е бил особено старателен, за което свидетелстват и 27-те тома материали, както и фактът, че е стигнал до чин майор. 

Освен другото той е давал информация и за пътищата за бягане от България през Турция и Гърция на Запад, които е научил при дейността си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase