Снимка: Reuters

Студът, който понастоящем върлува в Европа и причини смъртта на около 360 души, се отличава с продължителността си и късната си поява, оповестиха от Световната метеорологична организация, предаде Франс прес.

"Студената вълна е предизвикана от блокиране на атмосферните смущения, довело до нахлуване на маса от студен въздух от Сибир, която пречи на по-високите температури, морските течения и ветрове да се отправят от Атлантическия океан към Европа, заяви ученият Омар Бадур от организацията. Студът би трябвало да намалее следващата седмица."

Блокирането на атмосферните смущения не е нещо необичайно за зимите в северното полукълбо, уточниха от организацията.

Още по темата

В Източна Европа (Украйна, Полша, северната част на Русия) температурите паднаха до минус 37 градуса Целзий, а в Северна Германия - до минус 20 градуса Целзий.

"Все пак въпросните ниски температури не подобриха рекорди, поясниха от организацията. Този период на студ се отличава с продължителността си и късната си поява, но не е нещо изключително."

Тези зимни условия може да са повлияни също от "отрицателна" арктическа осцилация - разликата между атмосферното налягане в полярните райони и районите със средна географска ширина, в които живее по-голямата част от населението на Европа, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase