Християните в цял свят в момента са 2,18 милиарда души, което е почти една трета от населението на планетата.

Това се посочва в доклад на форума на изследователския център Пю по въпросите на религията и обществения живот.    

Християните са толкова „разхвърляни в географски план“ - те живеят в над 200 държави, че нито един континент или регион не може да бъде смятан за безспорен „център на глобалното християнство“, съобщи ИТАР-ТАСС.

Една от тенденциите, отбелязани в доклада, е намаляването дела на християните, които живеят в Европа. На Стария континент живеят около една четвърт /26%/ от всички християни. Преди 100 години – през 1910 г., те са били две трети от всички изповядващи тази религия. Ако през 1910 г. 95% от европейците са били християни, сега те са само 76%.

Според изследването над една трета от християните /37%/ живеят в Северна и Южна Америка и страните от Карибския басейн, 24 % в в африканските страни южно от Сахара, а 13 % в Азиатско-тихоокеанския регион.

Учените отбелязват, че през последното столетие броят на християните в света е нараснал над три пъти: от 600 милиона души през 1910 г. на 2,18 милиарда души днес.

Но броят на цялото население на планетата също е нараствал с бързи темпове: от 1,8 милиарда на 6,9 милиарда души през последните 100 години. Така делът на християните е останал практически на едно ниво.

Стремителен е ръстът на християнството в африканските страни южно от Сахара и в Азиатско-Тихоокеанския регион, където изповядащите тази религия в началото на 20 век са били сравнително малко. През 1910 г. 9 % от населението в тези региони са били християни, а през 2010 г. - 63%. Нигерия например е изпреварила два пъти по брой християни Германия – родината на Реформацията.

Според изследването почти половината от всички християни са католици. Протестантството се изповяда от 37% от християните, а православието – 12%.

Така християнството остава най-многобройната религия в света. На второ място е ислямът, който се изповяда от 1,5 милиарда души – по-малко от една четвърт от населението на планетата.

Изследването показа, че почти половината от християните живеят в 10 страни: САЩ, Бразилия, Мексико, Русия, Германия, Филипините, Китай, Нигерия, ДР Конго и Етиопия.

Най-слаба е концентрацията на християни в Близкия изток и Северна Африка. Там, където се е зародила религията на Христос, сега християните съставляват само 4% от населението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase