Снимка: Архив Reuters

Четирима души са арестувани вчера в САЩ за подготвяне на атентат срещу данъчните служби, при който щял да бъде използван рицин, предаде Франс прес, позовавайки се на американското министерство на правосъдието.

Мъжете на възраст между 65 и 73 години, които днес ще се явят пред съдия, са от щата Джорджия и са част от местна организация.

През март те започнали да участват в тайни сбирки, наблюдавани от ФБР, на които говорели за плановете си. Четиримата смятали, че федералното правителство вреди на интересите им. Те обсъждали и използването на смъртоносни отрови като рицин.

Рицинът е една от най-познатите отрови. Един милиграм е достатъчен, за да убие човек в рамките на три до пет дни и няма противоотрова.

Рицин е бил използван при убийството на българския дисидент Георги Марков в Лондон през 1978 г. с прословутия "български чадър", отбелязва Франс прес.

Отровата се извлича от растението рицин, използвано в производството на спирачна течност, сапун, лакове, мастило и други продукти. Рицинът може да бъде използван и като биологично оръжие, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase