Снимка: Reuters

"Заедно ние успяхме: Либия е най-накрая свободна!"

Това обяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който похвали продължилата седем месеца морска и въздушна битка в Либия.

"Тази вечер в полунощ операция "Обединен защитник" ще приключи. Не предвиждам първостепенна роля за НАТО в Либия след края на мисията", отбеляза още Расмусен.

Той бе категоричен, че сега е ред на ООН да бъде на първа линия при оказването на международната помощ за новите либийски власти.

НАТО приключва официално военната си мисия в Либия в 23,59 ч. либийско време тази вечер. Това става факт седем месеца след началото на операция "Обединен защитник" за прекратяване на жестоките репресии, извършвани от силите на бившия лидер Муамар Кадафи срещу опоненти на режима, съобщава ДПА.

Съветът за сигурност на ООН даде зелена светлина на мисията, след като на 17 март одобри резолюция 1973, въведе оръжейно ембарго, установи зона, забранена за полети над Либия и осигури всички необходими действия за защита на цивилни.

Два дни по-късно международна коалиция, начело с Франция, Великобритания и САЩ, започна въздушни нападения предимно срещу войските, подкрепящи Кадафи.

НАТО пое командването на военните действия на 31 март. Дванайсет от 28-те страни в Алианса взеха участие в операция "Обединен защитник" - Белгия, Великобритания, Канада, Дания, Франция, Гърция, Италия, Холандия, Норвегия, Испания, Турция и САЩ.

В крайна сметка два френски самолета и американски безпилотен самолет помогнаха за залавянето на Кадафи на 20 октомври, като обстрелваха автоколоната, с която той се опитваше да избяга от Сирт. Самият Кадафи бе застрелян малко след това.

Четири дни по-късно Бушар обяви официално, че вече не съществува заплаха от организирани нападения от останките на режима на Кадафи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase