Папа Йоан Павел Втори. Снимка: Архив, Булфото

Римокатолическата църква чества днес за пръв път празника на блажения папа Йоан Павел Втори, установен от неговия приемник Бенедикт Шестнайсети, съобщи ИТАР-ТАСС. Тържества са организирани в Рим и във всички полски епархии, но богослужения и сбирки в памет на първия велик понтифик от славянски произход ще има в още много градове на планетата, съобщи службата по печата на Светия престол.

Хиляди религиозни младежи ще се съберат следобед в патриаршеската базилика "Св. Йоан" на Латеранския хълм, където папският викарий на Рим кардинал Агостино Валини ще отслужи тържествена литургия.Предварителната програма предвиждаше колона от млади "ученици и последователи на папа Войтила" да се насочи към катедралата "Св. Петър", където са положени останките на блажения Йоан Павел Втори. Но след безредиците, с които бе съпроводен мирният протест от 15 октомври срещу политиката на световните финансови власти, столичният кмет Джани Алемано забрани всички масови прояви в центъра на Вечния град и затова шествието бе отменено, посочва агенцията.

Важна църковна реликва - малка стъкленица с кръв от Карол Войтила, е изложена от вчера в параклиса на централната римска католическа болница "Бамбин Джезу" ("Младенецът Исус"). Хората палят свещи пред нея и поднасят цветя.

Паметни плочи и монументи в чест на Карол Войтила се откриват тези дни във връзка с празника в различни градове на
Полша и други страни, включително в Русия. Паметник на Йоан Павел Втори бе открит на 14 октомври в Москва, напомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase