Снимка: Reuters
Представителят на ООН, отговорен за разследване на мъчения, поиска държавите да забранят затваряне на лишени от свобода в изолатор за повече от 15 дни, защото това може да им нанесе тежки психически и физически увреждания и практически е изтезание. 
 
Изолирането на затворници се практикува в повечето държави в света, а причините варират от наказание до защита на затворници от техни съкилийници, но с тази мярка масово се злоупотребява, обяви Хуан Мендес, цитиран от Reuters.
 
Неговата дефиниция на изолация е затворникът да бъде отделен от всички, освен от надзирателите, за поне 22 часа на денонощие. 
 
„То може да се превърне в изтезание и жестокост, нехуманно и унизително отношение, когато се използва като наказание по време на предварителния арест, когато срокът не е установен или е твърде дълъг, за хора с ментални увреждания или непълнолетни“, обяви Мендес. 
 
„Сегрегация, изолация, отделяне, карцер, дупка, отделение с повишена сигурност... както и да се нарича, затварянето в изолатор трябва да се забрани от държавите като наказателна мярка или като техника за измъкване на информация“, каза Мендес пред комисията по човешките права на Световната организация. 
 
Той цитира изследвания, според които значителна част от хората биха получили сериозни здравни проблеми, включително дълготрайни ментални увреждания, само от няколко дни изолация. Затова всяко затваряне в изолатор за повече от 15 дни трябва да се забрани. 
 
Според Мендес краткосрочна изолация е допустима при определени обстоятелства – защита на лесбийки, хомосексуални или бисексуални затворници, или лишени от свобода, които имат проблеми със затворнически банди. 
 
В доклада си до Общото събрание на ООН Мендес описва като „проблематично“ използването на затвори с максимално ниво на сигурност, където изолацията на лишените от свобода е рутина. Той даде за пример САЩ, където между 20 000 и 25 000 души са в изолатори. 
 
Мендес спомена и случая Брадли Менинг – американския войник, дал секретни документи на WikiLeaks. Неговото положение било „подобрено значително“ след преместването му във военната база Форт Ливенуърт в Канзас, след 8 месеца във военен карцер във Вирджиния. 
 
Мендес искал среща с Менинг, който предстои да се изправи пред военен съд, но не успял да убеди американските власти да го оставят да говори със задържания на четири очи. Мендес планира отделен доклад за случая Менинг. 
 
Професорът по право в Америкън юнивърсити във Вашингтон каза, че трите дни, които той той прекарал в изолатор във военен затвор в родината си Аржентина през 70-те години, „били трите най-дълги дни в живота му“. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase