Снимка: Reuters
Производството на опиум в Афганистан тази година се е увеличило с 61% в сравнение с 2010-а, но остава под нивото от 2009-а според годишния доклад на Службата на ООН за контрол на наркотиците (UNODC).
 
Миналата година болест по маковите насаждения намали значително добива на опиум, който е основна съставка при производството на хероин. 
 
В Афганистан се добиват 90% от опиума в света – 5800 тона тази година. Смята се, че това е един от основните източници на финансиране на талибаните. 
 
Почти 80 на сто от производството на дрогата в страната е съсредоточено в южните провинции, включително Хелманд и Кандахар, където влиянието на талибаните е най-силно. Според ООН това е още един знак за пряката връзка между опиума и бунтовниците. 
 
Въпреки че изкоренените от афганистанското правителство и НАТО макови насаждения са се увеличили с 65%, общата площ, засадена с опиумен мак в страната, е нараснала със 7 на сто миналата година.
 
Според доклада на ООН тази година опиум е добиван в 17 провинции, в сравнение с 14 през 2010 г. 
 
Три северни провинции, обявени през 2010-а за "свободни от мак" (етикет, който носи допълнително финансиране за развитие на съответния район) са възобновили производството му. 
 
Основната причина афганистанските фермери да се заемат с незаконната дейност е високата цена и липсата на друго препитание. Заради слабото производство през миналата година през тази цената се е увеличила с 43% и приходите от хектар се изчисляват на 10 700 долара – равнище, каквото не е имало от 2003 г. 
 
Общите приходи от добива на опиум за афганистанските фермери тази година ще са 1,4 млрд. долара. 
 
Увеличаването на производството на опиум е много лоша новина за силите на НАТО в Афганистан, които се опитват да стабилизират страната, която вече десета година е в гражданска война, така че да прехвърлят отговорността за сигурността на правителството. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase