Снимка: Архив Reuters

В Русия бе извършено неуспешно изпитание на междуконтинентална балистична ракета от ново поколение, съобщи днес говорителят на Космическите войски на Руската федерация Алексей Золотухин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му стартът е бил даден вчера от космодрума "Плесецк" в 11,08 ч. московско време, след което ракетата изчезнала от радарите и паднала на територията на космодрума.

Няма пострадали хора, посочва БТА. Два часа по-късно издирвателна група с хеликоптер "Ми-8" е открила останките от ракетата на 8 км от стартовата площадка, допълва ИТАР-ТАСС.

АП подчертава, че в съобщенията на руските медии не се посочва от кой тип е ракетата, освен това, че тя е разработена въз основа на междуконтиненталните балистични ракети "Топол-М" и "Ярс", произвеждани от Московския институт по топлотехника.

Същият институт е разработил и ракетата с морско базиране "Булава", която претърпя голям брой неуспешни изпитания, припомня агенцията.

В изявление на министерството на отбраната в Москва се съобщава, че причината за днешния неуспешен тест е повреда в първата степен на ракетата. Новата руска ракета е в състояние да пренесе до всяка наземна цел в северното полукълбо шест ядрени бойни глави и за разлика от "Топол-М" ще има системи за защита от противоракетни оръжия, пояснява руската агенция "Интерфакс", цитирана от ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase