Клаус Воверайт. Снимка: Reuters

Досегашният кмет на Берлин Клаус Воверайт, който се кандидатира за нов мандат като представител на берлинските социалдемократи, печели състоялите се вчера избори в германската столица, предаде ДПА, като се позова на резултати от екзит полове.

Социалдемократите печелят 29,5 на сто от гласовете, следвани от християндемократите на канцлера Ангела Меркел с 23,5 на сто от гласовете.

Още по темата

Берлин е със статут на федерална провинция.

Свободните демократи, които са коалиционен партньор на ХДС, са получили едва 2 на сто от гласовете, което на практика им затваря вратите към местния парламент в германската столица - петата провинция, в която свободните демократи губят представителство от началото на годината.

Зелената партия не успя да постигне целта си да измести Воверайт от кметското кресло, след като получи 18 на сто от гласовете.

Най-сериозен успех регистрира Партията на пиратите - новосъздадена политическа формация, аналог на Партията на пиратите в Швеция, с амбиции да защищава гражданските свободи, която още с първото си участие в избори печели 8,5 на сто от гласовете.

Партията на Левите получава 11,5 на сто от гласовете.

ДПА подчертава, че разпределението на гласовете в Берлин не отразява задължително позициите на отделните партии в национален мащаб, тъй като кампанията за изборите в столицата бяха фокусирани главно върху местни проблеми. Те са по-специално огромният дефицит на града, високите цени на жилищата и високата безработица, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase