Снимка: Архив Getty Images/Guliver Photos

Руски майор, разкрил, че военните от неговата част са били хранени с консерви с кучешка храна, беше осъден на четири години в трудова колония заради злоупотреби с власт и насилие над двама войници, съобщава Франс прес, като се позовава на РИА Новости.

Миналия май Игор Матвеев качи в YouTube клип, в който разкрива, че военните от неговата част във Владивосток са хранени с консервирани храни за кучета. В клипа командирът подкрепяше твърденията си с кадри. Тогава той изобличи и корупционни практики в армията, в които бяха замесени негови началници.

Резултатът не закъсня и Матвеев веднага беше пратен в запаса заради системно нарушаване на военната дисциплина. Срещу него започна разследване за насилие над двама военни.

Строгата присъда срещу Матвеев, произнесена от военен съд във Владивосток, изглежда несъразмерна с приписваните му деяния. Той е обвиняван, че е ударил няколко пъти в лицето войник и е упражнил насилие срещу младши командир, отбелязва Франс прес. За какво насилие става дума не се уточнява.

За сравнение наскоро руски военен, малтретирал до такава степен новобранец, че го е тласнал към самоубийство, получи същата присъда, посочва АФП.

Майор Матвеев и в миналото е имал проблеми с началниците си, след като разкри, че офицери са използвали войници за безплатна работна ръка, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase