Снимка: Reuters

Нападение от мащаба на атаките от 11 септември 2001 г. вече не е възможно, макар опасността да не е отпаднала, заяви днес на пресконференция в Брюксел Жил дьо Керхов, координатор на ЕС за противодействието на тероризма.

Той открои европейския подход в борбата с терористичните заплахи, насочен към изправяне на обвиняемите пред правосъдието.

По неговите думи този подход се различава съществено от практиката на САЩ, които предприеха преследване на заподозрените и арестуването им в базата Гуантанамо.

По думите на експерта 10 години след терористичните атаки в Америка службите събират много повече данни, включително за банкови преводи, дейност в интернет, полицейски и съдебни досиета.

Сега въпросът е в обмена на тези данни между различните служби, които в началото бяха много ревниви в споделянето на наличната информация, отбеляза той.

По негово мнение от ключово значение е обособяването на обща европейска система за единни граждански номера.

Керхов определи като много ефективен инструмент за противодействие на тероризма системата на Европейската заповед за арест. Той изрази твърдо убеждение, че всички тези практики не накърняват личната свобода на гражданите.

По неговите думи свързаните с “Ал Кайда” структури, както и групировката Аш-Шабаб, представляват заплаха не само за Саудитска Арабия, Йемен, Судан, но и в по-широк мащаб. Има сходни организации в Ирак, които действат на местно ниво, а също и в Кавказ, както и в Африка, включително Либия, отбеляза той.

Ако не можем да предотвратим атака, трябва поне да намалим щетите със защита на комуникациите и инфраструктурата, посочи Керхов. Той отбеляза няколко основни посоки, в които службите работят, за да ограничат заплахата от нападения. Сред тях са

осигуряването на правосъдие за заподозрените в терористична дейност, инвестиции в предотвратяването на нападения, спазването на човешките права, събирането и обменът на данни, проследяването на банковите движения, повишаването на киберсигурността, както и на сигурността в авиацията.

Керхов уточни, че за постигане на по-голяма сигурност трябва заедно да работят военните, полицията, разузнаването и частният сектор.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase