Снимка: Reuters

Непоколебимият Уго Чавес демонстрира завидна увереност в способността да продължи да управлява 1-та по петролни резерви в света страна. Дори след тежката химиотерапия в Куба, държавният глава на Венецуела беше категоричен, че няма да се предаде в битката с рака и ще остане на поста. И смята да се кандидатира за нов мандат догодина.

Чавес, който отпразнува 57-мия си рожден ден, е на власт от 1999 г. и въпреки че има доста противници, все още успява да се задържи на власт. Харизматичната му личност и отличните ораторски способности го правят незаменим, коментират негови съпартийци пред BBC.

Ако обаче здравословното му състояние остане нестабилно или се влоши, то за силният човек във Венецуела ще дойде време да се оттегли. И тогава Обединената социалистическа партия ще трябва да се огледа за кандидат-президент на предстоящите избори, за нов лидер, за нов Чавес.

Сред спряганите имена логично е това на по-големия брат Адан Чавес. Счита се, че именно баткото проправя път към голямата политика за настоящия президент. В момента Адан е губернатор на Баринас – родният щат на фамилията Чавес.

Професорът е бил министър на образованието и посланик на Венецуела в Куба. Той е считан за фаворит на режима на Фидел Кастро, ако се стигне до оттегляне на Уго Чавес. Така ще се повтори кубинският модел, по който Фидел предаде властта на брат си Раул през 2006-та година.

Още по темата

Друг фаворит да влезе в обувките на Уго Чавез е неговият довереник Елиас Жауа. Като вицепрезидент той вече беше натоварен с редица президентски отговорности, докато първият човек в държавата се лекуваше в чужбина. Според конституцията самият Жауа може и да стане изпълняващ длъжността държавен глава, ако се наложи принудително оттегляне на Чавес.

И въпреки че най-близкият съюзник Куба има доверие на Жауа, той няма харизмата на настоящия първи.

Външният министър Николас Мадуро също се ползва с подкрепата на президента и би могъл да е негов наследник. Мадуро беше един от малкото придружители на Чавес по време на спешното пътуване за лечение в Хавана.

Друг потенциален кандидат е Рафаел Рамирес, който заема един от най-ключовите постове в кабинета – енергиен министър. Но и оценката за него е липса на опит и влияние.

Бившият армейски офицер Диосдадо Кабело, помагал на Чавез в организирането на преврат през 1992 година (претърпял провал), също е част от тесния кръг приближени на президента и съответно се ползва с благоразположението му. Кабело е вътрешен министър в първите години от управлението на Уго Чавес, а през 2004 г. става губернатор на щата Миранда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase