Хавана. Снимка: Reuters

Хорхина Ема Брисуела, която живее в квартала Сан Мигел дел Падрон на Хавана, преди две години решава да стане законен собственик на жилището си.

През юли 2009 г. тя започва дълга административна битка, описвана от кубинските медии като "истински кошмар", в която е напът да се признае за победена, съобщи ДПА.

Брисуела наема адвокати, пише писма и се среща с редица чиновници, но така и не успява да се справи с бюрокрацията.

"Директорът е претърпял инцидент", документите са "лошо попълнени" или е необходимо ново "психо-социално проучване" по делото са някои от оправданията, които чува.

"Делото още е висящо, никой не го е подписал, а аз не съм легализирала ситуацията с дома си", отбеляза жената.

Тази одисея не е изключителен случай в Куба, където хората, търсещи жилище или опитващи се да легализират положението с домовете си, от близо половин век са изправени пред подобни пречки.

Още по темата

При тази ситуация не е изненадващо, че кубинците приветстваха реформата, обявена от правителството на Раул Кастро като част от мерките за модернизиране на социалистическия модел на острова. Предвижда се за първи път след революцията от 1959 година местните жители или емигранти да могат да продават и купуват жилищни имоти.

Правителството нареди на администрацията да преразгледа 188 правни норми, свързани с жилищното настаняване, "по-голямата част от които налагат административни забрани", за да може реформата да бъде въведена до края на годината.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase