Снимка: Reuters

14-годишен наемен убиец, изпълнявал мокри поръчки за мексикански наркокартел, беше осъден на три години затвор за серия убийства, отвличания и трафик на наркотици.

Това е максималната присъда, която непълнолетните извършители на тежки престъпления могат да получат в Мексико.

14-годишният Едгар Хименес, който е роден в Сан Диего, САЩ,  бе признат за виновен за извършването на четири убийства, три отвличания и трафик на дрога. Момчето дори твърдяло при разпитите, че е ликвидирало общо седем души, но доказателства за останалите три убийства не бяха открити.

Тинейджърът наемен убиец беше задържан миналия август в град Куернавака, столицата на мексиканския щат Морелос, на 90 км южно от Мексико сити, при опит да избяга за Сан Диего.

Срещу него свидетелстваха 42-ма души, без нито един свидетел да даде показания в негова защита.

Случаят потресе Мексико, защото в интернет още преди ареста на Хименес бяха качени снимки на извършените от него убийства, направени с мобилен телефон, припомня БТА.

По време на процеса стана ясно, че Хименес е прерязал гърлото на четирите си жертви, а после е провесил труповете им на мост в Куернавака.

Момчето призна, че е получавало заповедите за убийствата и другите престъпления директно от Хесус Радия – един от лидерите на мексиканския Южнотихоокеански наркокартел.

Тийнейджърът заяви в съда, че е извършвал убийствата , докато е бил дрогиран и каза, че е започнал престъпната си дейност, когато е бил на 11 години. Той обаче твърдеше, че това е станало под натиска на наркотрафикантите, заплашили го със смърт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase