Снимка: Reuters

Гейр Липестад, адвокат на извършителя на взрива и масовото клане в Норвегия миналия петък Андерс Брейвик, смята, че клиентът му най-вероятно е луд, предаде Ройтерс.

"Целият случай показва, че той е луд", заявил Липестад пред журналисти. Според него обаче е рано да се твърди, че Брейвик ще се признае за душевноболен пред съда.

Атентаторът изразил учудването си, че не е бил спрян по-рано. Освен това той проявявал силна омраза към всеки, който не изповядвал екстремистките му идеи и не изпитвал ни най-малко съжаление за убитите от него. Според Брейвик неговата "операция" се развивала по план.

Според адвоката неговият клиент смятал, че е на война и след 60 години щял да бъде реабилитиран.

Брейвик заявил на адвоката си, че е част от антиислямска мрежа, която включва две групировки в Норвегия и няколко в чужбина.

Ройтерс припомня, че норвежката полиция постави под съмнение тези твърдения на атентатора. Освен това Брейвик не се призна за виновен в извършването на терористични актове. Той настоява, че действията му трябвало да спасят Европа от "мюсюлманска колонизация".

Вчерашното съдебно заседание, след което съдията нареди Брейвик да остане в единична килия още осем седмици, е било закрито, за да не може подсъдимият да изпрати вербално послание на свои съмишленици, посочи Липестад, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Междувременно стана известно, че Брейвик може да бъде осъден на 30 години затвор за престъпление срещу човечеството. Това съобщи пред норвежки медии във вторник прокурорът Кристин Хатлу.

На Брейвик вече са повдигнати обвинения в тероризъм и терористична дейност, максималното наказание за което в Норвегия са 21 години лишаване от свобода.

Това обвинение е временно. Впоследствие то може да бъде изменено и наказанието да се увеличи до 30 години, каза Хатлу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase