Осло след взрива. Снимка: Reuters

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен осъди отвратителните актове на насилие в норвежката столица Осло и стрелбата срещу младежки митинг, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"От името на НАТО осъждам най-остро отвратителните актове на насилие в Норвегия. Нашата солидарност с Норвегия е непоклатима. Страните от НАТО са единни в битката срещу тези актове на насилие", зави Расмусен.

Белият дом съобщи, че президентът Барак Обама е информиран за събитията в Осло от съветника си по борбата с тероризма Джон Бренан.

"Ние осъждаме тези отблъскващи прояви на насилие. Сърцата ни са с жертвите и техните семейства. Изразихме съболезнования на норвежкото правителство", каза говорителка на Държавния департамент.

Още по темата

Президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой е потресен от бомбеното нападение в норвежката столица.

"Най-остро осъждам тези подли действия. Изразих съболезнования и солидарност на премиера Йенс Столтенберг и на хората в Норвегия", се казва в декларация на Ромпой, цитирана от ДПА.

Атентатът бе осъден и от председателя на Европейския парламент Йежи Бузек.

"Норвегия дава принос за мира в най-нестабилните райони на планетата. Последното, което заслужава, е терористичен акт на нейна земя", каза Бузек, цитиран от АФП.

Министър-председателят Бойко Борисов също изпрати съболезнователен адрес до премиера на Норвегия Йенс Столтенберг, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът изразява своите и на българското правителство най-искрени и дълбоки съболезнования към семействата и близките на загиналите граждани на Норвегия.

"Не съществува причина, която да оправдава подобно варварство, не съществува кауза,която да осмисля насилствената смърт на невинни хора", се казва в съболезнователния адрес.

По думите на премиера България остро осъжда този насилствен акт на агресия спрямо институциите на демократична и суверенна държава със значим принос в международните отношения.

"В този труден момент искам да Ви уверя, г-н министър-председател, в пълната солидарност и съпричастност на целия български народ с приятелския народ на Норвегия, нашите мисли са със семействата и близките на пострадалите", пише Борисов в съболезнователния адрес.

Норвегия е член на НАТО, но не членува в ЕС. Около 400 норвежки военни служат в Международните сили за поддържане на сигурността под командването на НАТО в Афганистан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase