Снимка: архив Булфото

Мисията на САЩ в България се бори с екстремизма във всичките му форми. Американците вярват, че той се подхранва от липсата на икономически възможности. Много българи са потиснати от продължителния преход и от това тяхно състояние се възползват популисти, националисти и опортюнисти ксенофоби.

Това пише бившият посланикът на САЩ у нас Джон Байърли, който е подписал секретната каблограма (най-високо ниво на секретност от наличните в Wikileaks – бел. ред.). Тя бе разпространена от българския партньор на WikiLeaks - сайта "Биволъ".

Според него общият икономически подем на България е най-ефикасният инструмент за пресичане на екстремизма.

В грамата са очертани двата полюса на екстремизма в България: чужди екстремистки групи, вербуващи сред традиционната мюсюлманска общност, и националистическата ксенофобска партия „Атака“, изявяваща се против САЩ и ЕС.

Политиката на посолството към „Атака“ е "никакви контакти", но внимателно се следят всички изяви на говорене на омразата, пише Байърли.

Няколко дни след изпращането на тази грама посланикът изпраща във Вашингтон подробен анализ за исляма и ислямския екстремизъм в България.

По думите му оръжията срещу екстремизма са: обучение за службите, образование, подкрепа за умерения ислям.

Не са намерени данни за връзки между религиозни екстремисти и "добре развитата българска организирана престъпност", но заплахата от потенциално сътрудничество за снабдяване с оръжия и експлозиви остава реална, допълва Джон Байърли.

Ключов момент на американската политика за борба с екстремизма е оказването на подкрепа за умерените религиозни и етнически лидери, и институции, както и постоянното публично дипломатическо говорене с акцент върху толерантността, мултиетническото разнообразие и равните възможности, пише в заключението си бившият американският посланик в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase