Снимка: Reuters

След дълги години на гражданска война, отнела живота на 1.5 млн. души, мирът (поне засега) тържествува сред суданския народ. Южен Судан се отдели официално от северния си съсед и се превърна в 193-тата държава, призната от ООН и 54-ият африкански член на международната организация.

Празненствата в столицата Джуба започнаха още в полунощ. Хората танцуват по улиците, развяват националния флаг, пеят химна на своята страна, скандират името на държавния глава Салва Киир Майардит.

За да покаже своята съпричастност с радостта на народа на Южен Судан, в страната пристигна самият президент на Судан Омар ал-Башир, който до подписването на мирното споразумение през 2005 година действаше безкомпромисно с бунтовниците от Юга. Неслучайно има издадена заповед за ареста му от Международния наказателен съд в Хага по обвинения в престъпления срещу човечеството.

По силата на мирния договор в южната част на Судан беше проведен референдум, на който 99% от гласувалите казаха „да” за независимост. Сега Башир първи призна независимостта на доскорошните си врагове.

Освен него за тържествата в Южен Судан пристигнаха още генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун, бившият американски държавен секретар Колин Пауъл, американският постоянен представител в ООН Сюзан Райз и ръководителят на американското военно командване в Африка ген. Картър Хам.

Всички присъстваха на обявяването на Декларацията за независимост на Южен Судан, прочетена от председателя на южносуданския парламент Джеймс Ваши Игга. Минути по-късно суданският национален флаг беше свален, а на негово място беше издигнат новият флаг на Южен Судан.

Най-младата страна в света е богата на петрол, но е една от най-слабо развитите на планетата. Едно от седем деца умира преди да достигне 5-годишна възраст.

Между Севера и Юга пък все още съществуват сериозни разногласия, особено що се отнася до определянето на границата и разпределението на петролните кладенци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase