Снимка: Reuters

В Тайланд днес започнаха оспорвани парламентарни избори, в които основните съперници са демократическата партия на премиера Абхисит Веджаджива и партията "За тайландците" на сваления с преврат през 2006 г. бивш премиер Таксин Шинаватра, предадоха световните агенции.

Около 47,3 милиона тайландци могат да гласуват в 90 800 избирателни секции. Над 180 000 полицаи ще се грижат за
сигурността в страната. Кандидатът на опозицията за премиер е най-големият син на Таксин, 44-годишният Инглук Шинаватра, когото бившият министър-председател определя като свой "клонинг".

Таксин беше свален с преврат през 2006 г. и оттогава живее в изгнание във Великобритания. Междувременно беше осъден задочно на две години затвор за корупция и злоупотреба с властта.

Кандидатурата на сина му породи опасения, че армията може да не одобри смяната на премиера и да свали сина, както свали и бащата. През последните 79 години тайландската армия е извършила 18 преврата. Командващият на генералния щаб на армията обаче многократно е отричал въоръжените сили да имат подобни намерения.

Миналата година в Тайланд избухнаха протести срещу правителството на Абхисит с искания парламентът да бъде
разпуснат и да се организират предсрочни избори. В избухналите сблъсъци загинаха 92 души, около 2000 бяха ранени, а няколко сгради в центъра на Банкок бяха опожарени.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase